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      2024/25 Records of Clarifications from the SYSTC for Judges, Technical 
Officials, Coaches and Skaters 

 

SYNCHRONIZED SKATING 
 

ARTISTIC ELEMENT 

Question #1 
In the SyS Special Regulations and Technical Rules Rule 990 para 5 Definition of Elements and 
Basic Requirements para i) states the following; 

i) Block (Artistic, Linear & Pivoting, Mixed and No Hold Elements...)  
A block (closed or open) must have a minimum of three straight lines with all Skaters forming 
one block configuration  

Answer 
The straightness of a line is evaluated in the GOE to allow creativity and is not evaluated by the 
Technical Panel. 

Question #2 
AL:  If there are two lines and 2 or more Skaters leave their line (forming a 3rd line) to perform an fe 
for the Feature.  Would this action be counted as a 3rd line ? 

Answer 
IF two or more Skaters are first attached to the Line(s) and leave the two lines (forming a 3rd line) and 
do not execute the fe Feature then it will be considered a 3rd line and the Element ends. 
After the Element begins, Skaters executing an fe while the rest of the Team executes a change of 
configuration are not required to be part of either configuration. 
Skaters are permitted to have artistic freedom even if the movement causes three or more lines  
 

CREATIVE ELEMENT 

Question #1 
Are the supporting Skaters allowed to leave the lifts if they participate in the lift at some point? 
Is a supporting Skater permitted to begin their participation in a lift after the Skater has been lifted?  

Answer 
Yes, the supporting Skaters are permitted to leave or come into the lift ensuring that they have 
participated at some point. 
 

GROUP LIFT ELEMENT 

Question #1 
The DG states that “All Skaters must participate in the entry (lifting) of a Group Lift. Is it acceptable 
for a Skater to participate in the lifting, if the Lifted Skater vaults with two Supporting Skaters and 
then the remaining supporting Skater(s) participate in lifting the Lifted Skater up to the main position?  

Answer 
Yes, this is accepted. The General Element Requirement does not refer to the Entry Variation 
Feature.   
 

INTERSECTION ELEMENT 

Question #1 
Entry Variation 
General requirements for both the Simple and Complex Pattern say that “pair(s), line (s) and/or 
individual Skater (s) or combination of all three may be used”.  
Would a group (group lift), or elements such as a circle and/or a wheel be counted? 

Answer 
Individuals, GROUPS, line(s), or pair(s) or a combination thereof, or different elements, such as a 
circle or spoke may be used.  
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Question #2 
Entry Variation 
Are different SMs also permitted for the Complex Pattern if done on the same occasion? 

Answer 
YES different SMs are permitted if meeting the following criteria; 
A Skating Movement is further defined as to when at least ½ of the Team is executing an fe and/or 
fm  
Simple Pattern 

- If using only one SM therefore all Skaters must execute the SAME fm or fe 
Complex Pattern  

- there must be at least two different types of SM - Meaning that SM#1 is different than SM#2 
For Both Simple and Complex Patterns 
At least 8 Skaters execute the SM#1 + at least 8 Skaters (same or different) execute the SM#2 = 2 
SMs 
If using two different types of SM (SM#1 & SM#2) then; 

- SM#1 and SM#2 must each contain different movements 
- One SM may consist of either the same or different movements 
- Different movements are permitted when done by ¼ of the Team  

 
The same fm or same fe means the same type 
Types of Free Skating Elements include; Butterfly, Illusion, Jumps, Lifts, Pivot, Spin, Un-sustained 
Lift, Vaults, 
Types of Free Skating Moves include; Biellmann, Charlotte, Hydroblading, Ina Bauer, Lunge, 
Shoot the Duck, Spiral, Spiral Variation, Spread Eagle, Upright Extension 
 
Examples using more than one SM  
- If choosing a jump then at least 4 Skaters must execute the SAME jump (the number of rotations 

may be different)  NOTE: A combination of at least 4 axels + at least 4 loops is permitted 
- If choosing a lift then at least 4 Skaters must execute the SAME lift (lifted positions, rotations may 

be different)   NOTE: A combination of at least 2 pair lift(s) + at least 1 Group lift(s) IS permitted 
- If choosing a Spin at least 4 Skaters 
- If choosing a Vault; then at least 4 Skaters must execute the SAME vault.  NOTE: a combination 

of at least 2 pairs executing one vault AND at least two Groups of 3 Skaters (with a total of 2 
Skaters vaulting) executing a different vault 

- If choosing a Spiral then at least 4 Skaters must execute the SAME Spiral (edges and skating 
direction may be different) NOTE: a combination of at least 4 Skaters in a basic spiral plus at 
least 4 Skaters in a Spiral 135º 

 
Example Complex Pattern  

• SM #1 (fm + fm) – 4 Spirals + 4 Upright Extension 170º  

• SM #2  (fe) – 4 Pair Lifts -  using either the same or different lifted positions (There could be 
1-4 different positions) 

The above example shows two different SMs using first fms and then fes. The following combinations 
are permitted; 

SM#1(fm) + SM#2(fe) (or visa versa)   
SM#1(fm) + SM#2(fm) 
SM#1(fe) + SM#2(fe)  

SM#1 or SM#2 containing a combination of fe + fm is not permitted  

 
Question #3 
Is it permitted for a Team to include 3 SMs on 3 different occasions? When should the TP start to call 
the Intersection Element?  

Answer 
Yes, Additional SMs are permitted as part of choreography but will not be counted towards the level.  
The Technical Panel begins calling the Element on the first SM. 
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Question #4 
Complex Pattern 
If the Team remains in 4 lines of 4 for the entire pattern prior to the shape of the intersection forming, 
would you consider this a complex pattern?   

Answer 
The Complex Pattern (CP) must hide the shape of the intersection for as long as possible and only 
using the same lines forming the intersection will most likely not fulfill this requirement.   
However, the CP could be accepted if the lines skate a pattern that consists of various directions 
(CW/ACW) that result in hiding the shape of the intersection 

 
Question #5 
Complex Pattern 
The requirements for the Complex Pattern state that the CP must be completed at the last moment 
before achieving the required hold for the respective Intersection. Is it permitted to execute SM’s 
while in a hold, since this could lead to the team already having the hold when finishing the CP? 

Answer 
Yes. It is permitted to execute SM’s while in a hold, but the shape of the intersection must be hidden 
for as long as possible.  
Example: Whip Intersection: Skaters may have a hold during the 2nd SM executed prior to the last 
90º  

 
Question #6 
Intersection #2 Senior 
If a Team chooses a Box or Triangle intersection, how many SM’s are required since there are 
normally two pi rotations?  

Answer 
One SM is enough. The SM must start before the corners intersect and continue through the corners. 
The SM may end any time afterwards. Further fm(s) are also permitted. 

 
Question #7 
Intersection #2 - Whip Intersection - if the Entry Variation is included, becoming btb and a hold is not 
required, does the EV still has to end before 90° and the 90° could be skated e.g. forward and in a no 
hold? 

Answer 
Yes, the EV must end before the last 90º pivot.  In this example Skaters could theoretically be skating 
face-to-face (forward or backwards) with or without a hold.     
 

POINT OF INTERSECTION  
Question #1 
Additional Backward Rotations (ABR) 
What if the Level of the ABR is lower than the pi level? What level is called?   
For example: What level is called if there are two separate backward 360º rotations preceding a pi4 - 
backward 720º rotation with two Features? 

Answer 
Call the level of the ABR if even if the level of the pi is higher 
In the example pi3 would be called even if the pi rotation also meets the requirements for pi4 
 

MOVE ELEMENT 

Question #1 
GROUP D Features – Block Configuration and Intersecting/Passing through 
In the General Feature Requirements, it says that “at least ½ of the Team must execute the Feature 
unless otherwise stated”.  
In the Features “Block” and “Intersecting/passing through” it is written that “All Skaters must be in 
their fm position”.  
Does this mean “All Skaters” from ½ of the Team? Or “All Skaters” meaning the whole Team?  
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Answer 
Block Configuration Feature: At least ½ of the Team is required to be in a block configuration while 
in their fixed fm position.  
Intersecting/Passing Through Feature: At least ½ of the Team is required to execute the 
“Intersecting/passing through” Feature. The Feature must be executed while all Skaters are in their 
fm position. 
A change of edge, change of rotational direction, change of free leg position and/or change of fm are 
permitted during the intersecting/passing through 

 
Question #2 
Block Configuration Feature 
Can a Team use more than one block for this Feature? Is it required that the Team start the Element 
in a Block Configuration? 

Answer: 
The wording in the Difficulty Groups states “a block”. Teams must only use one block formation to 
execute the Feature. Teams may execute the block configuration at any point during the Move 
Element. There is not a time requirement for being in the block configuration.    

 
Question #3 
Intersecting/Passing through  
Is it permitted to execute the Entry Variation Feature at the same time as Intersecting/Passing 
Through? 

Answer 
If a Team executes the Intersecting/Passing Through Feature while still in their Entry Variation fm, 
the Feature will not be counted. According to the Difficulty Groups chart, Skaters must be in their 
basic/difficult fm position while executing Features other than the Entry Variation Feature. 

 
Question #4 
In the Special Regulations there is a new sentence that says “All Skaters must act as a unit.  What is 
needed from the Technical Panel in evaluating this requirement? 

Answer 
Acting as a unit will be evaluated by the judges in their GOE.  It is not a consideration for the 
Technical Panel. 

 
Question #5 
For the SP, the WBP states that all Skaters must execute the same type of fm (different feet are 
permitted) and a second fm is only permitted as part of a Feature. What is the call if a Team does the 
following: All Skaters begin in a RFO spiral. Half of the Team continues to change feet and type to a 
LFO Biellmann position. After the Biellmann, the same Skaters again change type to LFO spiral. Is 
this considered a third fm which is not permitted in the SP? 

Answer 
A second fm is permitted since the LFO Biellmann is part of the Change of Type of fm and the 
Change of Rotational Direction Features.   
The Change of Rotational Direction does not permit additional steps and linking steps in between the 
two lobes.  A different fm will be permitted on the 2nd lobe before taking the required fm position and 
in this case a LFO Spiral. 
 

NO HOLD ELEMENT 

Question #1  
For the Senior SP, it is stated that Features are not permitted. For example; What is the call if a 
Team executes movements that could be counted as a Change of Configuration, or executes two 
turns on a diagonal axis which would be counted for NHE1/NHE2? Will Junior FS be treated similarly 
if they include Features? 

Answer 
Since it is a WBP requirement, the call is NHE No Value if including any Features within the Senior 
SP. For Junior FS the wording states “Features will not be called if included”, which means Features 
are permitted but will not be counted for the level.  
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The same principle applies to Senior FS ME, if the Group D Block Feature is used in the Senior FS, 
the call is ME No value.  
 

Question #2 
For the Senior FS, it is stated that the NHE may be an open or closed block. Is a combination of both 
permitted, for example changing from open to closed or vice versa?  

Answer 
Yes, this is permitted.  
 

Question #3 
Does the diagram show two Open Blocks?   
Is this shape permitted in the NHE? 

Answer 
The diagram shows one block with two open areas and no Skaters are inside the shape. Creativity is 
to be encouraged and this shape is permitted in the NHE. However, IF the two open areas separate 
then it would be considered as two open blocks. 
 

PAIR ELEMENT 

Question #1 
Unexpected Exit 
Would an exit done after the Supported Skater first stands upright be counted as Unexpected? 

Answer 
The requirement states that an unexpected exit is done without any evident preparation. Standing 
upright before exiting as such would not be evident preparation.  
 

SYNCHRONIZED SPIN ELEMENT 

Question #1 
Change of Foot 
For the Change of Foot Feature, one change of foot is required. Can a Team include a second 
change of foot in their spin? 

Answer 
Yes, it is permitted. There are no restrictions on the number of changes and the Team will be 
rewarded for the movements which fulfill the criteria for the Feature(s).  
 

Twizzle Element 
Question #1 
The General Element Requirements states: 

- Each Twizzle must be done using a different foot  
- A maximum of four-foot placements are permitted in-between each Twizzle (including the 

Jump Entry)  
- The fifth foot placement must be the entry of the Twizzle  

Do these requirements also apply between the second and third Twizzle, if a Team chooses to 
execute the Third Twizzle Feature? 

Answer 
The TwE consists of the set of two twizzles while the third twizzle is a Feature.   
If choosing the 3rd Twizzle  

- the Team may choose their foot and Rotational Direction  
- A maximum of 4-foot placements are required in-between Twizzle #2 and Twizzle #3 (5th foot 

placement must begin the third Twizzle) 
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Unexpected Entry 

Question #1 
Unexpected Entry (Pa, SySp) How does the Technical Panel evaluate the change of edge/foot, or 
turn, when permitted in-between the movement and the element For example, when a pair lift or a 
pair movement has one of the Skaters remaining on two feet to support the other.   

Answer 
The TP evaluates the Skaters who are lifted or doing something for the permitted foot placements, 
So it is permitted for the supporting Skater to push once to get into the spin. 


